Săptămâna trecută s-a iscat un adevărat scandal atunci când un dezvoltator de aplicații a descoperit că o aplicație pentru iPhone (numită Path) accesează contactele utilizatorului și le încarcă pe serverele proprii, fără ca utilizatorul să știe sau să își dea acordul. Mai pe scurt, le fură.
După acest scandal, aplicația a fost actualizată, iar acum solicită acordul utilizatorului pentru a accesa contactele stocate în telefon.
Dar mai sunt și alte aplicații care se folosesc de contactele tale fără ca tu să știi.
Aplicația Facebook pentru iPhone scanează contactele din telefon pentru a descoperi noi prieteni pe Facebook. Bineînțeles, fără să te întrebe și fără să știi ce face. Aplicația precizează că „store imported contacts on your behalf and may use them to generate friend suggestions for you and others.”
Și aplicația de Foursquare îți scana contactele fără să te anunțe, însă după scandalul cu Path au emis un update și acum cer acordul utilizatorului.
Și aplicația de Twitter de pe iPhone își scanează contactele la prima lansare, pentru a detecta prietenii tăi care sunt deja înscriși.
Instagram este singura aplicație care cere acordul utilizatorului și le explică faptul că informațiile despre contacte vor fi trimise către serverele lor.
Skype te lasă să imporți contacte din agenda telefonului. Nu cere permisiunea utilizatorului, dar nici nu pare a trimite datele despre contacte către serverul lor.
Nici Tumblr nu-ți cere acordul pentru a scana contactele din telefon.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai utilizate aplicații de pe iPhone. Este posibil ca în AppStore să existe multe alte aplicații care scanează contactele din telefon și le încarcă pe serverele proprii. După tot acest scandal, cei de la Apple vor modifica modul în care o aplicație va putea accesa contactele din telefon și se va cere acordul utilizatorului de fiecare dată.
Sursă: http://www.businessinsider.com/iphone-apps-address-book-contacts-2012-2