Acasa Computere Cele mai sigure solutii VPN sau Ce serviciu sa alegi pentru a naviga anonim pe internet? (part. I)

Cele mai sigure solutii VPN sau Ce serviciu sa alegi pentru a naviga anonim pe internet? (part. I)

by Dragos Schiopu

Luna trecuta a devenit evident ca nu toti furnizorii de VPN sunt eficienti dupa ce un pretins membru al Lulzsec a fost depistat dupa ce a folosit serviciul HideMyAss. Pentru a sti care dintre furnizorii de VPN iau confidentialitatea in serios,  multi dintre cei de top au fost intrebati doua intrebari directe. Raspunsurile sunt interesante pentru oricine este interesat de problemele de confidentialitate.
VPN-online-privacy-digipedia
Daca un furnizor de VPN inregistreaza activitatea utilizatorilor, sansele ca acestia sa ramana anonimi scad rapid. Sunt zeci de furnizori  al caror marketing sugereaza ca anonimatul este una dintre prioritati, dar oare chiar asa este?
Citeste si: 5 metode prin care poti sa ramai in siguranta pe internet
In ultimele doua saptamani, cei de la Torrentfreak.com au contactat cativa dintre cei mai promovati dintre companiile care ofera servicii VPN si, evitand sa incerce sa descifreze jargonul din publicitatea lor, le-au adresat aceste doua intrebari :

  1. Inregistrati vreo informatie despre activitatea utilizatorilor care v-ar permite voua sau unei a treia parti sa identifice IP-ul unui utilizator al serviciului ? Daca da, ce informatii ?
  2. Sub ce jurisdictii opereaza compania voastra si in ce circumstante veti impartasi informatiile pe care le detineti cu o a treia parte?

In articolul de astazi va vom prezenta raspunsurile date de furnizorii care sustin retelele Peer-to-peer urmand ca intr-un articol VPN sa va punem la dispozitie o lista a furnizorilor VPN care stocheaza activitatea  dumneavoastra, chiar daca dumneavoastra platiti pentru a deveni anonimi.

Sustinatorii retelelor VPN si raspunsurile lor la cele doua intrebari esentiale:

1. BTGUARD
1: “Este tehnic imposibil pentru noi sa inregistram informatii avand in vedere numarul de conexiuni pe care il stabilim”, explica BTguard. “Estimam ca ar fi necesara o capacitate de 4TB pe zi pentru a depozita informatiile. “
2: “Jurisdictia noastra este in Canada. Din moment ce nu stocam informatii, nu avem ce impartasi. Nu comunicam cu nicio a treia parte. Singura situatie in care am comunica cu unul ar fi daca am primi o hotarare judecatoreasca. In cazul acesta am fi obligati sa ii anuntam ca nu detinem nicio informatie. Asta nu s-a intamplat inca.”
2. PRIVATE INTERNET ACCESS
1: “Nu stocam in niciun caz nicio informatie VPN de orice fel. Utilizam shrared IP addresses in loc de cele statice sau dinamice, deci e imposibil sa faci legatura dintre un utilizator si un IP extern. Acestea sunt unele dintre multele solutii pe care le-am implemetat pentru a avea cele mai puternice nivele de anonimitate dintre serviciile VPN. Mai departe, ne-ar placea sa incurajam utilizatorii sa foloseasca un e-mail anonim si sa plateasca in Bitcoins, pentru siguranta cu privire la faptul ca nivele de confidentialitate sunt atinse. Prioritatile noastre sunt anonimatul, calitatea serviciului si asistenta pentru clienti eficienta.
2: “In momentul de fata, compania noastra opereaza in afara Statelor Unite cu gateway-uri Gigabit in State, Canada, Regatul Unit, Elvetia si  Olanda. Am ales Statele Unite pentru ca este una dintre tarile fara legea de pastrare obligatorie a datelor. Nu vom impartasi nicio informatie cu o a treia parte fara o hotarare judecatoreasca valabila. Cu acestea spuse, este imposibila facerea unei conexiuni intre un utilizator si orice activitate din sistemul nostru din moment ce utilizam shared IPs si nu pastram absolut nicio informatie.”
3. TORGUARD
1: “Informatiile de pe server-ul nostru sunt sterse in fiecare zi din moment ce nu avem hard drive-uri indeajuns de mari pentru a stoca toate datele. Proxy-ul TopGuard de Torrent-uri si activitatea VPN nu asociaza un IP cu fiecare cerere din moment de sunt sute de utilizatori impartind aceeasi conexiune in orice moment. Cum nu sunt inregistrate informatii sau retinute IP-uri, nu este posibil sa se identifice exact cine a utilizat conexiunea.”
2: “Compania noastra mama isi are bazele in Panama, cu servere de securitate in Olanda, Romania, Ucraina si Panama. Nu impartim niciuna dintre informatiile utilizatorilor cu o a treia parte, punct. Doar in cazul unei hotarari judecatoresti oficiale am fi obligati sa comunicam cu o a treia parte. Acest scenariu nu s-a petrecut niciodata, daca in acest caz am fi nevoiti sa explicam in termeni mai tehnici ca nu pastram istoricul activitatilor.”

4. IPVANISH
1: “Nu inregistram in niciun caz oricare din activitatile utilizatorilor cat timp sunt conectati la IPVanish. Singurele informatii pe care le adunam dintr-o sesiune VPN sunt stampila de timp, durata conexiunii, adresa IP folosita pentru concexiune si bytes-ii transferati. Inregistrarile sunt de asemenea reciclate regulat. Aditional, utilizatorii IPVanish primesc shared IP addresses si dinamice pe aceleasi servere – facand imposibil pentru noi sa distingem pe oricine.”
2: “Operam in afara Statelor Unite si, ca toate companiile si cetatenii, trebuie sa ne supunem legilor locale. Cum am spus anterior, avem inregistrari generice ale activitatii, dar acestea nu sunt suficiente pentru individualizarea utilizatorilor. Luam confidentialitatea extrem de serios si nu vom impartasi, imprumuta sau arenda niciun fel de informatie unei a treia parti. ”
5. TORRENTPRIVACY
1: “Avem inregistrari ale activitatii, dar nu stocam adrese IP acolo. Aceste inregistrari sunt pastrate pentru 7 zile. Totusi este imposibila determinarea exacta a celor ce au folosit serviciul.”
2: “Avem servere in Olanda, Suedia si SUA, in timp ce compania noastra isi are bazele in Seychelles. Nu divulgam nicio informatie unei a treia parti si asta se poate intampla numai in cazul unui anumit proces depus impotriva companiei noastre.”
6. ITSHIDDEN
1: “Nu pastram nicio inregistrare! Chiar si inregistrarile sistemului ce nu conduc direct spre utilizatori sunt verificate o data pe ora si sterse.”
2: “Compania a fost recent vanduta si este sub jurisdictia Seychelles. Ca atare nu este nicio necesitate de inregistrare sub acea jurisdictie.”

7. IPREDATOR
1: “Nu stocam deloc IP-ul. Este in folosinta temporar pentru sesiunea pe care o ai cat esti conectat, dar asta este tot. Am avut cateva probleme cu neinregistrarea datelor, dar asta face totul mai sigur pentru noi din moment ce nu putem impartasi accidental informatii despre nimeni.”
2: “Suntem – in mare – sunt jurisdictia suedeza cand este vorba de serviciu. In cazul lucrurilor organizatorice (cine pastreaza datele, cine detine serviciul, cine detine serverul, cine detine reteaua etc) este foarte amestecat, intentionat. Asta este pentru a face sa fie mai greu si/sau imposibil sa fim hartuiti legal daca ar fi cazul.
Nu putem fi inchisi usor si nu putem si presati de instanta sa impunem lucruri la care ne-am opune. Pe utilizatori nu ii afecteaza intr-un mod negativ, ci doar ii poate bucura acest lucrus.”
8. FACELESS
1: “Nu inregistram nicio adresa IP si nicio informatie in legatura cu datele accesate de utilizatorii nostri, deci nu avem informatii care ar putea interesa o a treia parte.”
2: “Avem servere in Olanda si compania noastra are bazele in Cipru. Daca autoritatile ne-ar contacta, ar trebui sa le spunem ca nu avem inregostrari de conexiuni sau adrese IP salvate in sistemele noastre.”
Dupa cum va spuneam in inceputul articolului va mai urma un articol pe acest subiect pentru a va oferi o analiza completa asupra serviciilor de tip VPN care ne incalca anonimatul asa ca va asteptam sa reventi pe DigiPedia

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.