Am auzit recent foarte multe persoane vorbind despre noul Windows, foarte mulți fiind revoltați de noua interfață a sistemului de operare și de direcția pe care Microsoft a abordat-o. Dacă până acum utilizatorii mobili au fost ignorați în favoarea utilizatorilor „de birou”, în Windows 8 lucrurile se schimbă radical, iar accentul se pune pe utilizatorii mobili, în defavoarea celor „de birou”.
În week-end mi-am instalat Consumer Preview pe un laptop nou de la servici. Deși nu știam mare lucru despre Windows 8, la prima vedere a noului ecran de start am rămas șocat: zeci de pătrățele în mii de culori licăreau care mai de care mai rapid. Timp de câteva minute nu am știu ce să fac, cum să scap de ecranul ăsta. Am aflat că nu se poate. Apoi am descoperit bătrânul desktop. Alt șoc: butonul de start dispăruse. Un alt șoc a urmat când am descoperit ribbon-ul în Windows Explorer. După alte câteva ore am decis că Windows 8 nu e de mine și l-am șters.
De ce Windows 8 poate fi un mare fail pentru Microsoft?
- dacă se impune Metro tuturor utilizatorilor, rata de adopție pe sistemele clasice va fi foarte mică, interfața Metro nu este destinată utilizării cu mouse-ul.
- productivitatea scade extrem de mult pe noul sistem de operare, care este 100% orientat către dispozitive mobile, celelalte fiind lăsate în urmă.
- în afară de Metro și ribbon-ul din Windows Explorer și eliminarea butonului de start, Windows 8 mai aduce ceva nou? Că nu pare…
- utilizatorii business, cei care lucrează la birou sau în multinaționale, dar și dezvoltatorii sunt uitați total, acest nou sistem de operare nefiind prieten cu tastatura și nouse-ul.
Microsoft ar trebui să ia exemplu de la Apple, care nu amestecă roșiile cu merele. Au un sistem de operare pentru desktop/laptop-uri și unul pentru dispozitivele mobile (smartphone-uri și tablete). Microsoft de ce nu poate face așa? De ce să faci un sistem de operare care mulțumește doar o mică parte din utilizatorii, iar restul sunt lăsați de izbeliște?
Dacă Microsoft nu ia măsuri și nu face versiuni speciale pentru desktop sau nu implementează o opțiune de a scoate pătrățelele afurisite, noul Windows 8 o să fie o mare dezamăgire. Din fericire există alternative: Apple și Linux.
Voi ați reușit să testați Windows 8? Cum vi se pare noua interfață cu pătrățele (mă rog, mai sunt și dreptunghiuri pe-acolo)?
0 comentariu
Şi eu am testat versiunea Consumer Preview pe un sistem mai vechi. Înafară de interfaţă schimbată (în rău) nu am descoperit nimic să meargă mai bine sau mai rapid. Cât timp ţi-a luat să descoperi butonul de shut-down?
Multe :)) Cum naiba să pui butonul la setări??? De când oprirea e o setare??
De-ai ști ce bine se mișcă un Linux… mamă mamă. Nu folosesc din motive de compatibilitate cu restul care au ferestre. Dar dacă e să aleg dintre Linux și pătrățele, clar aleg Linux. Poate chiar și Apple, deși nu îmi place deloc politica lor.
Nu știu la voi în oraș cum e, dar pe la mine pe-aici toți cunoscuții sunt anti-pătrățele. Pur și simplu nu le văd rostul pe un desktop!
Eu zic să faci un test: căutare, lansare de aplicații, organizare foldere și fișiere, copiere, creare fișiere noi, chestii pe care zilnic le faci la servici să le faci și pe un Win 8. Nu cred că le faci mai repede pe 8.
Cât de spre corporații, 90% au XP instalat. După fail-ul Microsoft numit Vista, au decis să nu mai facă update la sistemele de operare așa de des. Am prieteni care lucrează în corporații ca sysadmins și s-au îngrozit la văzul pătrățelelor. Oricum, lansarea Win8 aduce o veste bună pentru ei: ieftinirea Win 7.
Acum câte luni ai încercat Linux ultima dată? Și ce versiune?
Eu zic că e greșit. În multe țări, în școli și facultăți se utilizează Linux pentru că e free. Poate în România procentul este de 95% pentru că acolo au fost programele acelea Siveco de a dota fiecare școală cu Windows. Dar dacă s-ar fi dotat cu Linux?
Pătrăţelele de care nu poţi să scapi, buton de start dispărut în misiune şi buton de oprire în setările sistemului de operare. WoW! Câtamai evoluţia! Abia aştept să apară următorul sistem de operare Micro$oft, am eu impresia că o să-l numească MS DOS 9.