Acasa Tehnologie Variabilele in PHP

Variabilele in PHP

by Dragos Schiopu

Hypertext Preprocessor 3d Sphere on white background.

În PHP lucrul cu variabile este extrem de simplu. PHP recunoaşte uşor tipurile variabilelor, iar sintaxa de definire a acestora are structura cea mai simplă posibilă.
Toate variabilele, în PHP încep su semnul dolar ($). Nu contează ce tip de variabilă este. În codul programului toate arată la fel. PHP reţine tipul informaţiei stocate în variabilă.
Nu este necesară o declarare a variabilelor la începutul programului. Trebuie doar  folosite şi ele există. Cum am spus, toate tipurile de variabile arată la fel. Următorul exemplu arată cum se declară o variabilă de tipul string, integer, şi floating-point (tipurile de date vor fi discutate şi explicate imediat):
$a = “Acesta este un string”; //Acesta este un string
$b = 4; //Acesta este un integer
$c = 4.837 //Acesta este un numar in virgula flotanta (floating-point)
$d = “2”; //Acesta este tot un string

Toate variabilele sunt precedate de semnul dolar ( $ ). Numele variabilelor este case-sensitive, adică ţine cont de litere mari sau mici ($var este o variabilă diferită de $Var). Numele unei variabile trebuie să înceapă cu o literă sau liniuţă de subliniere ( _ ) urmată de oricâte litere, cifre sau liniuţe de subliniere.

Exemplu:
$var = “Bob”;   $Var = “John”;  echo “$var, $Var”; //Va afisa: “Bob, John”
$4me = “variabila”; //incorect – numele începe cu o cifră
$_4me = “variabila”; //corect – numele începe cu liniuţă de subliniere
În PHP este permisă atribuirea unei valori prin referinţă. Aceasta înseamnă că noua variabilă va fi o referinţă spre variabila originală. Modificarea variabilei noi va duce la modificarea celei originale, şi invers. Această atribuire are loc mult mai rapid, iar efectul se observă mai ales în structuri care se repetă. Pentru o astfel de atribuire se foloseşte semnul (&) în faţa valorii atribuite.
Exemplu:
$a = ‘banana’;   $b = &$a; //variabila $b va conţine stringul ‘banana’
$b = ‘portocala’; //modificând variabila $b se va modifica şi $a
Variabilele declarate în cadrul unui program nu sunt valabile şi în interiorul funcţiilor definite de utilizator. Variabilele globale sunt valabile în tot programul, iar variabilele locale sunt valabile doar în cadrul structurii definite de utilizator.
Exemplu:
$a = 1; /* variabila globala */
function test ()
{
    echo $a; /* referinta spre o variabila locala */
}
Această funcţie nu va afişa nimic, pentru că variabila locală $a nu are atribuită nicio valoare. Pentru a folosi o variabilă globală în interiorul funcţiei definite de utilizator, ea trebuie declarată în cadrul funcţiei cu clauza global.
$a = 1; /* variabila globala */
function test () {
    global $a;
    echo $a;
 }
Această funcţie va afişa valoarea 1, pentru că foloseşte variabila $a declarată global.

s-ar putea sa-ti placa