Acasa Tehnologie Tu de câte ori îţi schimbi parola?

Tu de câte ori îţi schimbi parola?

by Dragos Schiopu

Eu urăsc din tot sufletul spam-ul şi mail-urile nesolicitate. De câte ori mă înregistrez pe vreun site dubios sau pe care nu doresc să îl folosesc mai mult de o dată, folosesc de obicei mailinator.com, care generează o căsuţă de e-mail pe care o poţi folosi (partea proastă e că o poate accesa oricine, dacă o ştie, dar există şi alte site-uri ce permit generarea unei adrese de e-mail temporar, însă nu acesta este subiectul principal al articolului) şi folosesc şi o parolă unică pentru acel site. Nu poţi să ai încredere în toate site-urile de pe internet, multe nu criptează parola sau o criptează folosind diverşi algorimi ce pot fi uşor de spart, de aceea e bine să folosim câte o parolă diferită pentru fiecare site.

Dar ce facem cu parolele site-urilor pe care le folosim des, gen forum-uri, messenger, Facebook? În cazul Facebook, e bine să utilizaţi o adresă de e-mail secundară la înregistrare, mai ales dacă sunteţi maniaci după aplicaţii şi daţi drepturi de acces şi like-uri fără să ţineţi cont (da, multe aplicaţii ştiu adresa voastră de e-mail şi vă pot spama în voie oricând). În cazul celorlalte conturi (internet banking, forum-uri, messenger, Twitter, Foursquare, Paypal, Youtube, blog etc. e bine să vă mai schimbaţi din când în parola. Eu le schimb în funcţie de importanţă: cele mai importante de 1-2 ori pe lună, cele mai puţin importante o dată pe lună sau o dată la 2 luni.

Ştiu că este dificil să memorezi foarte multe adrese de email, nume de utilizator şi parole, dar există şi câteva trucuri: cei care au un domeniu propriu pot să îşi genereze adrese de email fără probleme, iar în cazul în care sunt spamaţi, pot şterge respectiva adresă. Un alt truc este folosirea unei combinaţii de nume şi nume serviciu pentru email, nume de utilizator şi parolă. De exemplu, dacă te numeşti Vasile şi vrei să îţi faci un cont pe Youtube, poţi genera o adresă de email de forma vasileyoutube@domeniu.tld, un nume de utilizator de forma vasilecontyoutube şi o parolă de forma parolameayoutube.

Voi de câte ori vă schimbaţi parolele şi ce trucuri folosiţi pentru a vă feri de spam?

Articol scris folosind un Nokia N9 şi corectat de DevHell.

s-ar putea sa-ti placa