Acasa Diverse Romanii, pe ultimul loc in UE la accesarea internetului

Romanii, pe ultimul loc in UE la accesarea internetului

by Dragos Schiopu

Desi internetul devine din ce in ce mai popular si mai utilizat in tara noastra, iar programe precum al celor de la Vodafone Romania „Un smartphone pentru fiecare roman” isi propun sa aduca toti romanii in online, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana atunci cand vine vorba de accesarea internetului, dar si cand vorbim de utilizarea serviciilor de tip Cloud.

www

Aproximativ 39% dintre romani nu au utilizat niciodata internetul in 2014, fata de o medie de 18% in Uniunea Europeana, si doar 8% din populatia Romaniei a utilizat servicii cloud, fata de media de 21% din UE, potrivit datelor publicate zilele acestea de Eurostat.

Romania se situeaza, in 2014, pe ultimul loc in UE la accesarea internetului, fiind devansata chiar si de Bulgaria si Grecia unde 37% respectiv 33% din populatie nu a accesat niciodată internetul in 2014. Totodata, doar 32% dintre romani spun ca acceseaza zilnic internetul, acesta fiind cel mai mic procent din randul statelor membre UE, unde media este de 65%.

Comparativ, in Danemarca, doar 3% din populatie declara ca nu a utilizat niciodata internetul in 2014. Urmeaza Luxemburg (4%), Olanda (5%), Finlanda, Suedia și Marea Britanie, toate cu 6%.

In ceea ce priveste serviciile cloud, acestea sunt cele mai utilizate in Danemarca (42% din populatie) s Marea Britanie (38%). La nivelul Uniunii Europene, 21% din populatia cu varsta intre 16 si 74 de ani a utilizat serviciile cloud. Doar 8% din populatia Romaniei a utilizat servicii cloud in 2014, un procent similar fiind inregistrat in Polonia si Lituania.

Cei 39% romani care ne pozitioneaza la coada acestui clasament sunt cel mai probabil batranii, care fie nu sunt atrasi de folosirea internetului si nu ii gasesc utilitatea, fie nu isi pot permite financiar sa plateasca un astfel de serviciu si nici echipamentele aferente (PC, laptop, telefon cu functie browser). In acelasi timp in tara noastra sunt si foarte multe familii defavorizate care isi duc existenta de pe o zi pe alta astfel partea financiara ii impiedica sa se conecteze la internet.

s-ar putea sa-ti placa