Acasa Diverse Retele 4G in curand si in Europa, dar Romania mai asteapta

Retele 4G in curand si in Europa, dar Romania mai asteapta

by Dragos Schiopu

Radio Spectrum Policy Programme (RSPP) a Uniunii Europene se pregatesc de trecerea pentru viteze de transfer de 4G pentru telefonia mobila. Pana in prezent aceasta conexiune era disponibila doar pentru Statele Unite ale Americii.

Aceasta asociatie RSPP obliga statele Uniunii Europene sa permita folosirea benzii de 800 MHz pentru transferul de mare viteza.
In momentul de fata aceasta banda este folosita pentru transmisii TV in format analogic, dar de la 1 ianuarie 2013 va fi permisa si telefoniei mobila sa foloseasca aceasta banda in Europa.
Problema cea mare in schimb o va avea Romania, pentru ca oprirea totala a transmisiei TV analogice pentru ca telefonia mobila sa foloseasca aceasta banda, va fi disponibila de la 1 ianuarie 2015.

Cu ajutorul tehnologiei 4G se poate obtine o viteza de transfer de pana la 1 GBps la download si 500 MBps la upload. Banda 800 MHz a fost preferata deoarece semnalul se propaga foarte bine la distante mari si nu exista foarte multe pierderi la penetrarea cladirilor.

Anul trecut operatorul GSM Orange a demonstrat in Bucuresti ca transferul de date prin reteaua 3G poate ajunge la o viteza de pana la 43,2 MBps.

Trecerea de la 3G la 4G (4G inseamna defapt Tehnologia LTE, adica „long term evolution” – evolutie pe termen lung) va revolutia industria internetului, atat prin telefonie mobila cat si prin internetul folosit acasa pe propriile calculatoare, vitezele ajungand de la maximul de pe 3G de 43,2 Mbps la 4G cu viteze de pana la 1 GBps.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.