Acasa Tehnologie Razboiul si spionajul cibernetic

Razboiul si spionajul cibernetic

by Dragos Schiopu

Se pare ca mai multe tari din lume, printre care si Romania au fost atacate de hackeri, iar informatiile furate nu sunt de neglijat. Hackerii au avut grija sa atace cele mai importante institutii, precum si mai multe ambasade din Bucuresti.

Operatiunea poarta numele de ”Octombrie Rosu” si dupa cum se observa si din urmatoarea imagine, orice continent a fost atins de aceasta ”gripa”

octombrie rosu

Hackerii nu au fost prinsi in ciuda colaborarii specialistilor de la Kaspersky cu Centrul Naţional de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica.

Dan Tofan, director tehnic la Centrul Naţional de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica afirma: ”Sunt patru IP-uri in Romania. Investigatia este inca in desfasurare. In momentul in care am identificat aceste patru victime, am luat toate masurile necesare pentru reducerea efectelor atacurilor”.

Calculatoarele au fost infectate prin descarcarea unor fisiere word si excel, care introduceau un troian capabil sa faca screenshot-uri, sa fure parole sau fisiere si multe altele.

Totusi, acest tip de atacuri s-au amplificat grav in ultimii ani. Ba chiar statele au inceput sa se spioneze intre ele. De exemplu America si Israelul au spionat Iranul timp de 2 ani.

Sa fie acesta inceputul unui razboi pe calculator intre statele lumii? Se stie ca America vrea sa isi faca o echipa de ,,contra atact” pentru hackeri, dar eu ma indoiesc de asta. Informatia inseamna putere si control, iar superputerile lumii ar face orice pentru a obtine informatia dorita.

Dar aceste atacuri provin din partea unor hackeri care par a fi din Rusia sau China. Oare cine cumpara aceste informatii obtinute din atacurile de acest gen? Pentru ca, in mod clar un hacker nu prea are ce sa faca cu ele. Aceste atacuri nu au vizat conturi bancare! Au avut tince precise, cele mai importante institutii ale statelor.

Cam asa arata un fisier infectat:

exemplu

 

In orice caz, atacurile de acest vor se vor inmulti, dar daca atacurile vor proveni din partea guvernelor, atunci o era a unui razboi cibernetic nu este exclusa.

s-ar putea sa-ti placa