M-am gandit ca in al treilea articol din seria ,, Martea in spatiu” sa aflam impreuna mai multe despre astrele pe care le privim fiecare dintre noi, seara, atunci cand este senin. Tu stii cate stele exista in univers? Cred ca fiecare si-a pus intrebarea asta macar o data.
Dupa ce ne-am oprit pe luna si am aflat cateva lucruri despre ea si dupa ce am dat o fuga pe Soare, descoperindu-l mai bine, e timpul sa ne indreptam privirea spre stele. Nu e asa ca tuturor ne zboara gandul in toate partile atunci cand le privim? Proverbul spune ca ,,Noaptea e un sfesnic bun”, ei bine eu cred ca stelele sunt un adevarat izvor de intelepciune. Dar haideti sa aflam mai multe despre aceste corpuri ceresti atat de frumoase.
Potrivit specialistilor, in Univers exista mai mult de un septilion de stele, acestea fiind de diferite culori si marimi. Asadar, daca te va intreba cineva cate stele sunt in Univers, raspunde-i simplu ,,Multe, multe, multe stele.”. In schimb, spune-i ca seara, atunci cand se uita pe geam si vede o stea, o simpla licarire, vede de fapt doua stele. De ce? Pentru ca majoritatea stelelor sunt sisteme binare, adica doua stele intrepatrunse. Noi vedem doar o stralucire mica pentru ca distanta de la Pamant la acel sistem de stele este foarte mare.
Stele trec prin mai multe etape ale vietii, la fel ca oamenii. Ultima dintre ele, atunci cand steaua moare, iar noi o numim popular,, stea cazatoare”, este faza in care steaua foloseste toate substantele chimice necesare pentru reactia de fuziune nucleara ce are loc in spatiu, reactie care genereaza acea lumina alba, puternica, pe care toti o vedem si ne punem o dorinta. Atunci cand reactia se consuma, lumina se stinge, iar steaua moare in totalitate.
Una dintre cele mai mari stele din Univers este Eta Carinae, un adevarat hiper gigant. O alta stea imensa este Pistol, aceasta stralucind chiar mai tare decat Eta Carinae si de 10 miliarde de ori mai tare decat Soarele. Pistol emite radiatii atat de puternice incat specialistii au declarat ca este imposibil pentru orice vietate sa traiasca intr-un asemenea sistem. Puteti vedea mai jos o imagine cu steaua Eta Carinae.
Culoarea unei stele ii poate spune unui observator foarte multe lucruri: de exemplu, cele mai ,,reci” stele sunt cele de culoare rosie, ajungand la o temperatura de peste 3,500 grade kelvin. De partea cealalta se afla stelele albastre, temperatura maxima ajungand pana la 6000 grade kelvin.
Priviti stelele, fiti fascinati de frumusetea lor si imaginati-va ca una este a voastra, arde si lumineaza pentru voi.