Acasa Tehnologie Inovatiile tehnologice ale anului 2014

Inovatiile tehnologice ale anului 2014

by Dragos Schiopu

Ne pregatim pentru anul 2015 si asteptam cu interes aplicatiile si inovatiile care ne vor imbunatati si infrumuseta activitatile si viata in anul ce urmeaza. Pana atunci putem trece in revista cateva din inovatiile tehnologice ale anului 2014.

Aplicatia care permite localizarea de adaposturi in caz de dezastru
Orasul nipon Chiba (est de Tokyo) a prezentat un serviciu / aplicatie smartphone care iti indica zonele de evacuare in caz de cutremur, tsunami sau alte dezastre. Cu ajutorul Google Maps, aplicatia iti indica locurile de evacuare in caz de urgente si distanta cea mai scurta pana la ele. Aplicatia are memorate 335 de zone de evacuare aferente orasului Chiba care pot fi folosite in caz de cutremur, tsunami si alte dezastre. Primaria orasului a inceput o campanie de promovare a aplicatiei printre locuitori. Cu siguranta ca o astfel de aplicatie ar fi de folos pentru fiecare oras.

Intel vrea sa ‘umanizeze’ interactiunile om-calculator
Producatorii Intel au in plan ‘umanizarea’ interactiunilor om-calculator, prin lansarea unei noi serii de produse numita Intel RealSense. Unul din aceste produse este o camera 3D de dimensiuni reduse, care poate fi integrata in calculatoare sau tablete care utilizeaza procesoare Intel. Camera recunoaste miscarile utilizatorului si ii permite sa controleze calculatorul doar prin miscarile mainilor. O alta utilizare posibila este recunoasterea faciala. Parerea mea e ca au ceva de munca daca vor sa se impuna prin ceva mai mult decat iPad-ul cu ecran retina.

project_tango
Google a anuntat ‘Project Tango’ — o noua platforma 3D pentru telefoanele mobile
„Project Tango” are ca obiectiv portarea tehnologiei 3D la telefoanele mobile pentru o serie de noi aplicatii potentiale, așa cum ar fi cartografierea de interior, jocuri dar si pentru a face navigatia prin intermediul unui terminal smartphone accesibila si pentru persoanele nevazatoare. Coordonatorul proiectului „Project Tango”, Johnny Lee, a precizat ca obiectivul acestui proiect, care include tehnologie din domeniul roboticii si tehnologie de video-procesare, este „de a le oferi terminalelor mobile capacitatea de a intelege miscarea si spatiul la nivel uman”.

Boeing a dezvoltat un smartphone ultrasecurizat, destinat in principal sectorului apararii
Boeing Black este un smartphone dual-SIM, cu un procesor Dualcore de 1.2 GHz ARM Cortexce, sistem de operare Android si are conectivitate WiFi si Bluetooth. Are doua functii de criptare a convorbirilor si de distrugere automata a tuturor datelor din memorie in cazul in care cineva incearca sa-i deschida carcasa. Bateria sa poate fi reincarcata cu lumina solara.

BoeingBlack

Bateriile dispozitivelor mobile vor putea fi incarcate direct la purtator
Alimentarea bateriilor poate fi dusa la nivelul urmator datorita unui progres tehnologic care permite incarcarea dispozitivelor si gadgeturilor mobile, telefoane, tablete, aparate GPS, etc direct la purtator, cu conditia ca acesta sa fie in miscare. Noul dispozitiv este denumit nanogenerator triboelectric sau pe scurt TENG. Este compus din doua foite din material care, atunci cand se ating, intre ele se produce un transfer de electroni — o foita cedeaza electroni, cealalta ii primeste. Atunci cand cele doua suprafete sunt separate din nou este generata o tensiune electrica.

Aplicatia pentru dispozitive portabile poate reduce sindromul decalajului orar (studiu)
Entrain este o noua aplicatie gratuita pentru iPhone, conceputa pentru a reduce efectele adaptarii la diferite fusuri orare. Este suficient ca utilizatorul sa introduca in aplicatie locatia sa si destinatia spre care se indreapta, precum si tipul de lumina la care va fi expus, iar aplicatia realizeaza pe loc un program de expunere la lumina care ar trebui sa reseteze ceasul intern al organismului intr-un mod cat mai eficient cu putinta.

Skype va traduce convorbiri in timp real
Initial, acest serviciu va fi disponibil numai pentru Windows si va oferi traduceri numai din cateva limbi, insa lista acestora se va extinde cu timpul. Traducerea converatiei intre doua persoane va fi oferita in timp real si va aparea scrisa sub imaginea video.

IBM a conceput un nou procesor care imita organizarea creierului
TrueNorth ofera puteri de calcul extraordinare si prezinta avantajul de a consuma si foarte putina energie. Structura puternic interconectata a sistemelor „neuromorfice” — inspirate din biologie — asa cum este TrueNorth, este mult mai eficienta in multitasking decat calculatoarele de ultima generatie. In locul calculului binar, al combinatiilor de 1 si 0, acest nou procesor functioneaza prin emiterea de fluxuri de date intre „neuroni”, similar modului de activitate a creierului.

Apple a lansat telefoanele iPhone 6 si iPhone 6 plus, dotate cu un nou sistem de operare, iOS 8
IOS 8 are ca principal avantaj faptul ca evita sa transmita autoritatilor datele personale ale utilizatorilor Apple. „Pe aparatele dotate cu iOS 8, datele voastre personale asa cum sunt fotografiile, mesajele SMS sau prin e-mail, lista de contacte, lista de apeluri, preferintele voastre de pe iTunes, notele si alte alerte pe care le setati sunt protejate prin codul vostru personal”, afirma Apple.

„PhotoMath”, aplicatie pentru telefoane mobile care rezolva probleme matematice
Aplicatia dezvoltata de o companie croata recunoaste operatiuni matematice prin intermediul camerei foto si le rezolva in cateva secunde. Programul rezolva ecuatii, probleme de aritmetica, fractii, logaritmi si calcule cu numere zecimale, cu conditia sa nu fie scrise de mana. Disponibila gratuit pe sisteme de operare mobile ca IOS si Windows, aplicatia va aparea in curand si pe Android.

Nintendo va investi in sectorul eHealth cu un aparat ce masoara calitatea somnului
Noul aparat va fi conceput impreuna cu compania americana ResMed, specializata in tehnologie de tratare a tulburarilor somnului. Prezentat sub numele de ‘QOL’ (‘Quality of Life’), dispozitivul trebuie sa fie amplasat alaturi de pat si astfel va culege in mod automat date pe care le va combina cu alte informatii personale ale utilizatorului pentru a oferi un diagnostic si recomandari legate de practicarea de exercitii fizice sau de respectarea unui regim alimentar.

s-ar putea sa-ti placa