Acasa Diverse Efectul pirateriei asupra ecosistemelor

Efectul pirateriei asupra ecosistemelor

by Dragos Schiopu

Citeam ieri un articol interesant pe symbian-developers.net numit Protesting Piracy: Saving Symbian, scris de Gaurav Tiwari. În acest articol Gaurav își exprimă îngrijorarea despre influența negativă a pirateriei asupra sistemului de operare Symbian, ecosistemului din jurul acestuia și dezvoltatorilor de aplicații. Pirateria a fost întotdeauna o problemă pentru Symbian, aplicațiile fiind foarte ușor de piratat și distribuite pe zeci de site-uri la doar câteva minute de la apariția lor în Nokia Store. Indiferent de aplicație, dacă este gratuită sau nu, aceasta este piratată imediat.

Există pe internet zeci de site-uri care pun la dispoziție aplicații piratate din Nokia Store, site-uri care își câștigă existența furnizând conținut ilegal. Dar oare toate aplicațiile piratate puse la dispoziție utilizatorilor sunt exact cele din Nokia Store? Cu siguranță nu. Multe astfel de aplicații conțin de fapt malware, aplicații care fură datele din telefon, trimit sms-uri sau apelează numere cu suprataxă.

Înainte de a pirata o aplicație, trebuie să te gândești la cel care a muncit să realizeze aplicația, la zilele și nopțile pierdute pentru a scrie zeci de mii de linii de cod, zilele pierdute pentru a optimiza aplicația și pentru a o pune la dispoziția utilizatorilor, cerând în schimbul acesteia o sumă modică, care de cele mai multe ori nu depășește 1 euro. Piratând o aplicație, nu faci altceva decât să descurajezi dezvoltarea acesteia pe viitor și să descurajezi dezvoltatorul în a mai dezvolta aplicații pentru platforma respectivă. Nu e ușor să îți vezi aplicația piratată pe 30 de site-uri chiar la câteva minute după ce aceasta este lansată în Store, iar la finalul zilei să vezi că numărul de vânzări este 0, în timp ce pe site-urile warez aplicația ta primește numai laude, share-uri și like-uri. În aceste condiții oare dezvoltatorul va continua să actualizeze aplicația? Va continua să suporte ecosistemul respectiv și să dezvolte alte aplicații pentru acea platformă?

Există dezvoltatori importanți care și-au abandonat aplicațiile create pentru Symbian, din cauza pirateriei. Dau ca exemplu aplicația QuickOffice, care nu mai este actualizată din 2011 pentru Belle și din 2009 pentru S60V5.

Din 2011, site-urile care pun la dispoziție aplicații piratate au crescut exponențial. Doar cei de la Apple se mai implică în stoparea unor astfel de site-uri, iar cei de la Google pun la dispoziție dezvoltatorilor diverse unelte pentru a stopa pirateria. Însă pe alte platforme, aplicațiile se pot pirata foarte ușor, nu trebuie efectuat root/jailbreak (fapt ce ar duce la pierderea garanției pentru telefon), iar implementarea unor metode anti piraterie nu este la îndemâna tuturor dezvoltatorilor.

Dacă îți pasă de un ecosistem, de dezvoltatorii aplicațiilor tale preferate, nu mai descărca aplicații de pe site-urile pirat. Folosind astfel de site-uri vei face mai mult rău ecosistemului. Și asta este valabil nu numai în cazul Symbian, ci și în cazul Apple sau Google. Din fericire Windows Phone are o securitate mult mai bună decât celelalte sisteme de operare, iar piratarea aplicațiilor este deocamdată imposibilă, de aceea îl și recomand tuturor dezvoltatorilor aflați la început de drum.

Și eu am avut probleme cu pirateria când am publicat prima dată o aplicație în Nokia Store, aceasta apărând în mai puțin de o săptămână pe mai bine de 30 de site-uri warez. După multe mailuri trimise administratorilor acestor site-uri, explicându-le că aplicația este GRATUITĂ, fără reclame și că nu are rost să o pirateze, unii dintre ei au înțeles și au pus link direct către store. După zeci de cereri DMCA trimise site-urilor de file hosting, unele dintre fișiere au fost șterse. Săptămâni pierdute luptând cu astfel de site-uri, timp pe care îl puteam folosi pentru a îmbunătăți aplicația. Însă se pare că lupta mea nu a avut niciun efect, după ce un fișier era șters, alte 3-4 îi luau locul. Așa că am decis să schimb strategia, să mă folosesc de aceste site-uri în favoarea mea și să folosesc sisteme care să facă aplicația profitabilă chiar dacă este piratată.

Dacă vrei ca aplicația ta preferată să fie dezvoltată în continuare, nu o pirata. Descar-o din magazinul oficial, lasă un review, trimite feedback, donează, promoveaz-o, implică-te! Pirateria este ilegală!

s-ar putea sa-ti placa