Acasa Tehnologie Despre stilurile CSS

Despre stilurile CSS

by Dragos Schiopu

stiluri css

Fişierul CSS (cascading style sheet) vă permite separarea conţinutului HTML de stilul de afişare în pagină. Pentru aranjarea conţinutului în pagină se utilizează limbajul HTML, însă toată prezentarea (fonturi, culori, fundaluri, borduri, etc) se realizează din fişierul CSS. CSS-urile se fot folosi în două moduri, şi anume interne sau externe.

Stilurile interne

Această metodă înseamnă că, codul CSS este plasat în interiorul fiecărei pagini html pe care se doreşte a se folosi stilurile respective, între tagurile . Acest lucru se face ca în exemplul ce urmează:

<title>titlu pagina</title>
<style type="text/css">
Aici se definesc stilurile CSS
</style>

Folosind această metodă (stilurile interne), fiecare fişier HTML va conţine codul CSS folosit la stilizare. Asta înseamna că atunci când se doreşte o modificare de stil (mărime font, culoare, etc) trebuie ca această modificare să fie operată în toate paginile ce conţin acel stil. Metoda descrisă până acum este bună atunci când se doreşte stilizarea a două, trei pagini, însă pentru a stiliza un site se recomandă folosirea stilurilor externe.

Stilurile externe

Un fişier CSS extern poate fi realizat cu orice editor simplu de text (Notepad, etc) sau cu editoare avansate gen Dreamweaver. Fişierul CSS nu conţine sub nici o formă cod HTML, ci doar cod CSS. Fişierul trebuie salvat cu extensia .css. Inserarea fişierului extern în paginile HTML se face foarte uşor, prin plasarea unui link (legătură) în secţiunea a fiecărei pagini pe care dorim să folosim stilul respectiv.
Exemplu:

<link href="fisier.css" rel="stylesheet" type="text/css"></link>
sau se poate folosi metoda de import:
<style type="text/css">
@import url(fisier.css )
</style>

Oricare dintre metode este bună şi se obţine plasând unul dintre codurile de mai sus în secţiunea a paginii, ca în exemplul de mai jos:

<title> titlu pagina </title>
<link href="stil.css" rel="stylesheet" type="text/css"></link>

sau

<title> titlu pagina </title>
<style type="text/css">
 @import url(fisier.css ) 
</style>

Folosind metoda fişierelor CSS externe, toate paginile HTML vor folosi acelaşi fişier de stil. Asta înseamnă că dacă doriţi sa faceţi o schimbare care să aibă efect în toate paginile, este de ajuns să modificaţi un singur fişier, şi anume cel de stil (.css), şi efectul se va observa pe toate paginile HTML ce folosesc acel fişier. Astfel faceţi schimbări în tot site-ul, indiferent de câte pagini are, fără efort şi mai ales foarte repede.

Iată câteva motive pentru care această metodă este mai bună:
• întreţinere mai uşoară;
• dimensiuni reduse ale paginilor;
• economie de bandă internet;
• flexibilitate.

s-ar putea sa-ti placa