ARM Holdings, ca si denumire, este cu siguranta ceva nou pentru multi dintre voi, deoarece sunt putini cei care au auzit de aceasta companie. Iar daca nu stiti profilul ei si domeniul de activitate, va spun eu. Este o multinationala care isi are sediul in Cambridge, Anglia si se ocupa cu proiectarea de software si semiconductoare. Principalul domeniu de activitate este proiectarea de procesoare ARM (CPU`s), desi produce si unelte de dezvoltare de software sub branduri ca Keil, RealView etc. Aceasta companie este considerata ca fiind piata dominanta in domeniul privitor la procesoare pentru telefoane mobile si tablete. Procesoarele sub licenta ARM sunt folosite in toate clasele de dispozitive de calcul, cum ar fi microcontroler-ele in sistemele integrate – inclusiv sistemele de siguranta in timp real (airbag-uri), televizoare Smart, toate ceasurile inteligente si moderne si de asemenea si smartphone-uri, tablete, laptop-uri, sisteme desktop, servere si supercalculatoare.
In data acestei zile de luni, s-a anuntat ca corporatia multinationala de telecomunicatii Softbank ar dori sa cumpere compania britanica pe o suma nu mai mica de 32 miliarde de dolari. Consiliul de administratie al ARM este asteptat sa recomande actionarilor acceptarea ofertei, care este undeva in jurul primei de 43% pe piata de inchidere estimata la 16,8 miliarde de dolari, vinerea ce a trecut. Firma care isi are bazele in Cambridge, proiecteaza micro-cipuri folosite in majoritatea smartphone-urilor, inclusiv cele sub brandul Apple si Samsung. ARM, infiintata in anul 1990, are peste 3000 de angajati.
Multinationala isi propune sa isi pastreze sediul central in Cambridge si isi doreste ca in urmatorii 5 ani, sa isi dubleze numarul de personal. Acordul dintre ARM si Softbank va fi finantat chiar de propriile rezerve de numerar ale ultimei mentionate si cu ajutorul unui imprumut pe termen lung acordat de banca japoneza Mizuko. Softbank este una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume si este sub patronajul fondatorului ei, antreprenorul japonez Masayoshi Son. Ea a dobandit anterior si actiuni din partea Vodafone Japonia si de la compania americana de telecomunicatii, Sprint. Tranzactia de 20 miliarde de dolari a fost, in acele timpuri, cea mai mare achizitie straina efectuata de catre o firma japoneza. Este imposibil sa exagerez cand zic ca ARM este foarte importanta pentru sectorul britanic de tehnologie si asta o stiu bine toti cei care au simtit socul unei vesti prin care compania isi poate pierde independenta. Si ma refer strict la ce am zis mai devreme, ca Softbank vrea sa cumpere ARM. Se prea poate ca ARM sa isi fi gasit, totusi, o tutela potrivita, daca vorbesc despre cumparatorul ei.
Britanicii nu ar trebui sa isi piarda speranta si, chiar daca independenta multinationalei se va pierde, ei vor ramane cu compania inca in stare de functionare, care va reincepe un nou drum sub aripa protectiva a companiei Softbank.