Acasa Tehnologie Sisteme CAM/CAD pentru proiectarea si realizarea lucrarilor dentare

Sisteme CAM/CAD pentru proiectarea si realizarea lucrarilor dentare

by Dragos Schiopu

Se vorbeste tot mai des despre imprimantele 3D si despre numeroasele avantaje pe care acestea le aduc in lumea medicala. Astfel, am decis sa va vorbesc astazi despre o alta tehnologie asemanatoare cu cea a imprimantelor 3D, prin care se pot executa lucrari dentare de mare precizie si care inlocuieste munca de altadata a tehnicianului dentar, venind de asemenea cu costuri mai mici pentru cei care au nevoie de astfel de lucrari.

Materialul pe care sunt efectuate aceste lucrari cel mai des este zirconiul, un material preferat tot mai mult de catre pacienti datorita proprietatilor sale, dar si aspectul pe care il ofera dintilor ceramici pe suport de zirconiu, acesta fiind identic cu cel al dintilor naturali. De asemenea, coroana de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate zero la suta, este absolut bio-inerta, iar puritatea lui este de 99.9%. Astfel riscul iritatiilor sau al alergiilor la acest material este zero, iar in timp nu isi modifica culoarea, pastrand aceeasi culoare pe toata durata de viata a lucrarii. Nu doar lucrarile proteice sunt facute cu aceste solutii CAD/CAM ci chiar si bolturile pentru implantul dentar se fac din zirconiu si utilizand aceleasi proceduri.

cam-cad-dental-freza

Un sistem computerizat care duce la realizarea unei lucrari de mare precizie este compus din mai multe elemente esentiale:

Scanerul – transforma imaginile preluate din cavitatea bucala in date digitale, care vor fi procesate ulterior de catre un computer.

Softul specializat – permite procesarea datelor, dar si conceperea lucrarii la un nivel de precizie net superior tehnicilor de prelucrare existente pana acum. Poti simula pe computer inchiderea cavitatii bucale, forma cea mai potrivita a dintilor de ceramica si multe alte date care nu sunt la indemana unui tehnician dentar care prelucreaza manual materialul pentru obtinerea lucrarii.

Unitatea de frezare (un fel de imprimanta 3D cu 3-5 axe, care permite o libertate si mai mare a miscarii materialului care urmeaza a fi frezat) – transforma datele procesate anterior in produsul final care urmeaza a fi montat in interiorul cavitatii bucale.

 

Avantajele folosirii tehnologiei CAD/CAM in efectuarea lucrarilor dentare

1. Precizia foarte mare datorata frezelor si unitatii de frezare face practic imposibil esecul in cazul unei astfel de lucrari.

2. Timpul redus de executie a lucrarii. Teoretic totul se poate face cu o singura vizita la cabinetul stomatologic, fara a fi nevoie de lucrari provizorii sau alte proceduri necesare in cazul restaurarilor clasice.

3. Control mult mai precis asupra aspectului final al lucrarii. Se poate vedea intai pe calculator intr-un proces de simulare, dupa care se poate trece direct la executia lucrarii proteice.

4. Calitatea materialelor utilizate si faptul ca acestea sunt din blocuri solide, facand astfel ca rezistenta si aspectul dintilor sa fie deosebite.

 

Softuri utilizate in prelucrarea CAD/CAM de catre laboratoarele stomatologice

  1. CEREC – este un soft folosit la realizarea lucrarilor dentare fara metal. Ofera o precizie micronica asupra coroanelor totale si partiale, fatetelor dentare, dar si puntilor.
  2. Delcam dental solutions – permite proiectarea si fabricarea de cape si punti dentare, coroane complete, dar si punti pentru acoperirea implanturilor dentare.
  3. 3Shae Dental System CAD/CAM – permite proiectarea capelor, puntilor, coroanelor telescopice, dar si a aparatelor ortodontice.
  4. WorkNC Dental – Sescoi – permite prelucrarea automata a implanturilor dentare, dar si a puntilor dentare.
  5. Renishaw plc CAD/CAM systems.

Puteti vedea, pe link-urile specifice fiecarui produs software in parte, specificatiile si mai multe informatii despre ele.

Designsoftware_Modelliersoftware_SmartDesigner_Stege_anbringen_CAD_CAM_Dental_CNC_1

Video sisteme CAD/CAM

Puteti vedea mai jos cum sunt realizate lucrarile proteice, cu ajutorul acestei tehnologii inovatoare, intr-un scurt video mai mult decat explicativ.

In concluzie, sistemele de scanare si realizare a protezelor dentare prin tehnologia CAD/CAM a revolutionat, dar a si simplificat totodata modul de realizare a lucrarilor proteice, oferindu-le pacientilor o dantura perfect functionala, cu un aspect impecabil, pentru o perioada de timp indelungata.

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

Carmen 07-10-2015 - 17:34

E bine ca evolutia tehnologiei se reflecta si in alte domenii si unele chiar utile, in cazul de fata.. si asta pentru ca prin intermediul ei, lucrarile s-ar putea executa mult mai precis si mai usor. O veste super!

Maria 03-07-2017 - 13:27

Este uimitoare aceasta tehnologie, se poate spune ca este chiar un salt spectaculos in acest domeniu.

Comentariile sunt inchise.