Acasa Tehnologie Review: Sistem de alarma Konig SAS-CLALARM10

Review: Sistem de alarma Konig SAS-CLALARM10

by Dragos Schiopu

Am testat zilele trecute un sistem de alarma de la Konig, un sistem de tipul do-it-yourself, ideal pentru cei care vor sa aduca un plus de siguranta casei lor, fara a se pricepe prea mult la chestii tehnice, sau care nu cred ca se pricep sa-si monteze singuri un sistem de alarma profesional. Desi am lucrat in domeniu acum multi ani si ma pricep cat de cat, recunosc ca nici eu nu as opta pentru solutia centralelor profesionale in apartament (desi am una), pentru ca vine cu alte costuri mult mai ridicate si trebuie instalata de un specialist in domeniu. Desi am manualele si stiu sa o programez, lucru nu tocmai usor de facut, recunosc ca nu ma pricep nici macar sa adaug un nou senzor de miscare la centrala deja existenta.

Revenind la sistemul de alarma Konig, acesta se instaleaza incredibil de usor, nu are nevoie de fire, in afara de cele de alimentare si un cablu UTP necesar pentru a lega centrala de alarma la internet. Odata bagata in priza, deja recunoaste singura senzorii (cu care vine in cutie), iar prin aplicatia mobila poti controla sau adauga foarte usor noi senzori. Fiecare senzor are un id de identificare, seamana cu o adresa MAC si poti adauga astfel prin intermediul id-ului respectiv (si uneori si a unei parole suplimentare) noi senzori.

In kit-ul intial, sistemul vine cu 2 senzori de usa, care se pot monta de asemenea si la ferestre (senzori magnetici), un senzor de miscare (PIR), o camera web care se poate lega prin wireless sau fir la retea, centrala de alarma, o sirena puternica alimentata de 4 baterii R6 si, de asemenea, doua telecomenzi.

 

Instalare

Cum va spuneam si mai sus, totul se face foarte usor; recomand ca, inainte de a fixa senzorii in pozitiile lor, sa faceti cateva teste si verificari cu toate componentele pe masa. Teoretic, nu au de ce sa apara probleme, dar experienta mea in domeniul computerelor mi-a aratat de multe ori ca lucrurile nu merg intotdeauna perfect din prima, ce-i drept, de cele mai multe ori, din vina noastra.

Sistemul este de tip Plug and Play. Tot ce trebuie sa faceti este sa conectati centrala la internet prin intermediul cablului de retea (e un cablu normal UTP) cu care vine de asemenea in cutie si sa il alimentati la priza. In momentul in care ati pornit-o, stie sa-si identifice singura componentele de baza cu care vine si sa se lege la ele.

Dupa ce ati instalat centrala si celelalte componente despre care va voi vorbi mai jos, tot ce trebuie sa faceti este sa descarcati aplicatia pentru telefoane mobile sau tablete, sa o instalati si prin intermediul ei sa incepeti sa controlati si sa administrati diferitele componente ale sistemului de alarma. Chiar daca nu aveti un smartphone, puteti controla sistemul de alarma prin intermediul celor doua telecomenzi cu care vine de asemenea in kit-ul de baza.

Aplicatia o gasiti destul de usor daca veti cauta „SmartHomeSecurity„, legati cuvintele intre ele pentru a putea da de ea mai usor. Daca le veti scrie separat, vor aparea o sumedenie de alte aplicatii de securitate si mi-a luat ceva timp pana am gasit aplicatia pentru acest sistem de alarma scriind in acest fel. Dar va aparea pe prima pozitie in rezultate daca veti cauta in Google Play dupa cuvintele „Smart Home Security Konig”.

Si, ca sa va fie si mai simplu, va las aici link-ul direct de download din Google Play (click aici).

 

Componentele sistemului de alarma

Camera video IP trebuie de asemenea alimentata la priza si dupa preferinte puteti sa o legati la routerul din casa fie printr-un cablu de retea UTP, fie prin wireless, deoarece dispune si de o antena wireless care se poate monta si astfel nu aveti nevoie de inca un fir pentru a lega camera video. Camera video dispune si de un slot micro-sd, in care puteti insera un card pe care aceasta sa stocheze pozele sau sa inregistreze ce se intampla in incaperea pe care aceasta o supravegheaza.

Sirena de interior se alimenteaza si de un alimentator extern, care sa ii asigure functionarea, dar are si 4 baterii R6 de 1.5 V care sa ii asigure functionarea in caz de pana de curent. Nu sunt sigur daca merg pusi acumulatori si acestia sa se incarce in timpul alimentarii la priza, astfel incat sa ai aproape in orice situatie curent care sa alimenteze sirena. Pana la urma, este una din cele mai importante componente, pentru ca interesul cel mai mare e sa sperie hotul, nu sa-l poti identifica dupa ce ti-a furat diverse bunuri.

Desi de mici dimensiuni, sirena reuseste sa fie destul de zgomotoasa. Aproape la fel de zgomotoasa precum o goarna de interior pentru centrala profesionala luata de la Dedeman.

Senzorul de miscare sau PIR este alimentat de 3 baterii R6 de 1.5 V, vine cu un suport mobil care permite prinderea usoara pe perete, dar si pozitionarea lui in orice fel de pozitie. Atentie, sa nu incercati sa-l desfaceti cu alarma activata! Are un mic senzor care detecteaza ca cineva umbla la el si chiar daca sistemul nu este armat, incepe sa tipe. Mi-a dat ceva bataie de cap chestia asta.

Senzorul de usa sau geam. Sistemul de alarma vine cu doi astfel de senzori, se monteaza destul de usor, mai ales ca in cutie veti gasi si sisteme de prindere pentru ei atat prin intermediul unui material autoadeziv, dar si suruburi. Pentru usa de la intrare, recomand un adeziv mai solid pentru fixare, mai ales daca aveti copii si acestia obisnuiesc sa tranteasca usa. Sunt alimentati de o mica baterie fiecare.

Cele doua telecomenzi au cateva functii de baza: armarea sistemului, dezarmarea lui, butonul de panica si, de asemenea, o functie de activare a camerei video despre care nu am inteles exact ca face; trebuie sa recunosc ca, din momentul in care m-am vazut cu aplicatia instalata pe telefon, nu am mai dat telecomenzilor niciun fel de atentie, pentru ca aplicatia e mult mai intuitiva si mai usor de folosit.

 

Galerie foto Konig Smart Home

 

Video Konig Smart Home

s-ar putea sa-ti placa