Acasa Tehnologie Linux implineste azi 25 de ani

Linux implineste azi 25 de ani

by Dragos Schiopu

Astazi se implinesc 25 de ani de cand Linux exista pe piata, mai exact de cand studentul finlandez Linus Torvalds s-a gandit sa puna pe picioare un proiect personal prin crearea unui nucleu de sistem de operare. Istoria acestui sistem de operare a inceput in anul 1991 si de atunci rezultatul nucleului Linux a fost marcat de o crestere continua de-a lungul timpului. De la aparitia initiala a codului sau sursa, Linux a crescut de la un numar mic de fisiere „C” sub licenta de interzicere a distributiei comerciale la versiunea 4.2.3 din anul 2015, cu mai mult de 18 milioane de linii de coduri-sursa, sub licenta GNU General Public License.

Data de 25 august a fost data cand tanarul a trimis un mesaj decisiv in care cerea ajutorul in privinta unui nou sistem de operare, cum Torvalds spunea in acel mesaj ” ma ocup de crearea unui sistem de operare gratuit (doar un hobby, nu o sa fie mare si profesional ca GNU) pentru clone AT 386 (486). Ideea „fierbea” inca din aprilie si incepe sa prinda contur.” In acelasi mesaj, finlandezul cerea si feedback-ul celor carora le-a adresat scrisoarea. Ce este, mai ales, interesant la biletul lui Torvalds este faptul ca dorinta sa nu a fost urmata de bataie de joc sau sa de comentarii sarcastice, ci de interesul general cu care a fost primita. In timp ce nu ii putem reprosa lui Torvalds faptul ca inca nu avea un produs pregatit pentru a fi aratat potentialilor utilizatori, ni se aminteste, in acelasi timp, faptul ca in anul 1991 internetul nici nu putea fi comparat cu ceea ce exista astazi, in aces sens.

Fundatia Linux tocmai a realizat un raport detaliat cu privire la aces sistem de operare, subliniind toate lucrurile importante petrecute in ultimii 25 de ani. S-a mentionat in acest raport faptul ca 13.500 de dezvoltatori din peste 1000 de companii, au contribuit la Kernel inca de cand intregul proiect a fost urcat pe Git, in anul 2005. Cea mai interesanta farama de informatie? In timpul perioadei dintre aparitiile versiunilor 3.19 si 4.7, comunitatea Kernel a „absorbit” schimbarile care au avut loc la o rata medie de 7.8 patch-uri pe ora; aceasta a insemnat o crestere usoara de la 7.71 patch-uri pe ora, cum aparea in raportul realizat anterior, dar si o continuare de crestere a volumului de patch-uri pe termen lung. Asta inseamna, pe langa ce am mentionat deja, si faptul ca nucleul Linux este aproape constant actualizat si imbunatatit de catre o armata de programatori voluntari, foarte dedicati, care doresc sa vada cum Internetul reuseste sa ramana atasat de tot ceea ce ei isi propun sa faca.

linux kernel

In ziua de azi, Linux ruleaza marea majoritate a site-urilor web si ruleaza pe pompe de gaz pana la ceasuri smart. La final, va recomand doua carti interesante, cu titluri ca Rebel Code (poate fi achizitionata de aici – click pe link) si Just for Fun (o poti achizitiona de aici – click pe link).

s-ar putea sa-ti placa